Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de opleiding?
Dat is afhankelijk van de gekozen opleiding; 100, 200 uur. Vanaf januari 2017 bieden we ook een verdiepingsopleiding van 300 uur waardoor je in staat bent om je opleiding uit te breiden naar totaal 500 uur.

Hoe intensief is de opleiding?
Alle opleidingen zijn intensief. Daarom zit er meestal twee weken tussen de lesdagen zodat je de tijd hebt om de stof te bestuderen en te oefenen.

Hoeveel tijd neemt de (thuis)studie in beslag?
Dat is moeilijk te zeggen omdat iedereen een andere basis heeft. De meesten combineren de opleiding met een baan en/of gezin. Sommigen besteden 2 uur per week aan huiswerk. Anderen 2 uur per dag. Je geeft wat je hebt; wat je erin stopt krijg je uiteindelijk weer terug.

Waar wordt de stage gelopen?

De stage kan worden gelopen bij onze aangesloten yogastudio’s, maar eventueel ook ergens anders. Wel is het belangrijk dat er daadwerkelijk begeleiding is van een gediplomeerd docent.
 
Wat is het verschil tussen de 100 en 200 uur opleiding?
De opleiding van 100 uur legt de basis. Na die opleiding kun je gedegen en op zelfstandige wijze lesgeven. De vervolgopleiding kent 17 extra lesdagen en daar vindt de verdieping plaats. Je leert meer details en houdingen, meer anatomie, fysiologie, begeleiding, correcties, filosofie en ervaart yoga van de mat (Yogic Life). Als je van het yogadocentschap echt je werk wilt maken adviseren wij minimaal 200 uur te studeren.

Welke yogastijl wordt onderwezen?
Dit is afhankelijk van de opleiding die je kiest. Wat betreft de Hatha-opleiding is er ruimte voor een persoonlijke keuze. Sommige deelnemers hebben een specifieke voorkeur voor bijvoorbeeld een dynamische yoga vorm of juist een meer precieze, statische stijl. Het is vooral belangrijk dat je een stijl kiest die bij je past. Daarom maken jullie tijdens de opleiding naast Hatha Yoga ook kennis met Ashtanga Yoga, Yin Yoga, Iyengar Yoga en Kundalini Yoga.

Door wie wordt de opleiding verzorgd?
De Hatha-opleiding wordt verzorgd door Kim Bakker, Loes Mackenzie en Harmke Bekkema. Maar er komen ook verschillende gastdocenten die gespecialiseerd zijn in een bepaalde yogastijl (Ashtanga, Yin, Iyengar) of in een bepaald vakgebied (fysiotherapie, Ayurveda, meditatie en filosofie). De Ashtanga/Power opleiding wordt gedoceert door Marije de Smit en Frank Loeffen. De Jai Ma Vinyasa opleiding in Arnhem wordt geleidt door Doris Lilienweiss.

Waar wordt de opleiding gegeven?
De Hatha Yoga opleidingen van 100 en 200 uur worden georganiseerd bij Yoga Point in Leidsche Rijn. De Ashtanga Yoga opleiding bij Yoga Point aan de Oude Gracht in het centrum van Utrecht. En de Vinyasa opleiding bij Yoga Point Arnhem. De cursussen worden gegeven bij Yoga Point in Woerden. De verdiepingsopleiding Hatha (500 uur) is bij Yoga Point in Den Bosch. De workshops kunnen plaatsvinden in álle locaties van Yoga Point. Check www.yogapoint.nl voor locaties, lesroosters en andere informatie.

Kan ik langskomen om kennis te maken?
Zeker, het is mogelijk om deel te nemen aan één van de lessen. De lesroosters van de locaties kun je vinden op www.yogapoint.nl. De les kun je reserveren via het reserveringsysteem op die site. Bij Yoga Point Leidsche Rijn wordt op woensdag van 18.00 tot 19.00 (bijna) altijd les gegeven door een deelnemer van de opleiding (Hatha). Je bent van harte welkom om mee te doen (gratis les voor leden van Yoga Point en geïnteresseerden in de opleidingen). Laat van te voren even weten of je komt via info@yogadocentopleiding.nl

Is het mogelijk om een lesdag in te halen?
Inhalen is lastig maar altijd bespreekbaar. Informeer vooraf via: info@yogadocentopleiding.nl (geef aan om welke datum het gaat). Wanneer je tijdens de opleiding onverhoopt toch een lesdag mist kun je de uren in elk geval inhalen met een extra workshop.

Hoe ziet een lesdag er uit?
Hoewel dit per lesdag en opleiding kan verschillen, ziet een gemiddelde lesdag er als volgt uit:

13.00 – 14.00 uur: geeft de docent een les met daarin de houdingen en ademoefeningen van die dag
14.30 – 15.30 uur: na een pauze bespreken en analyseren van de houdingen in verschillende oefenvormen
15.30 – 16.30 uur: bespreken andere onderwerpen
17.00 – 18.30 uur: na een pauze volgen van een les met een ander karakter dan Hatha

Wat zijn de data voor de workshops?
Kijk op pagina ‘workshops’. De workshops kun je reserveren via: www.yogapointshop.nl

Kan ik lesgeven als ik klaar ben met deze opleiding?
Na het volgen van de opleiding van 100 uur, en het behalen van het diploma, kun je uiteraard zelfstandig lesgeven. 
Als je van het yogadocentschap echt je werk wilt maken adviseren wij minimaal 200 uur te studeren.

Wanneer krijg ik mijn diploma?
Na het succesvol afronden van de praktijkperiode ontvang je het yogadocent diploma (voldoende aanwezigheid en huiswerkopdrachten dienen afgerond te zijn).   


Hoe kan ik mij inschrijven voor de opleiding?  
Je kunt je aanmelden via het aanmeldingformulier.
Deze kan je uitprinten en opsturen naar: Yoga Docent Opleiding, 
Strijkviertel 26, 3454 PM De Meern of info@yogadocentopleiding.nl
Aanmeldingen verlopen op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst krijg je altijd een bevestiging.



Zijn jullie makkelijk bereikbaar?

Jazeker, de locaties zijn zeer makkelijk bereikbaar, zowel met de auto als met openbaar vervoer. Bij de meeste studio’s is gratis parkeergelegenheid en de bushalte(s) bevindt zich op loopafstand.